wat je weet

Wat weet ik nog niet. Denk je dat je alles weet?

Wat weet ik nog niet? Bijna alles.

Wat weet ik nog niet. Dat is een vraag die je jezelf kunt stellen. Waarschijnlijk weet je meer niet. Dan dat je wel weet. Van de meeste dingen die je niet weet. Ben je niet bewust. Je hebt geen idee wat je nog niet weet. Neem een voorbeeld aan een vis. Een vis weet niet dat ie nat is omdat ie onder water leeft. Als je niet bewust bent van de perceptie waarin je leeft. Weet je iets niet en je weet niet dat je het niet weet. Een ander voorbeeld is een vlieg. Die 67 minuten lang door het raam naar buiten wil vliegen.

wat weet ik nog niet

Het heeft geen zin wat de vlieg doet. Dat kun je wel tegen hem schreeuwen. Maar dat verstaat de vlieg niet. Zou er ook iets naar ons schreeuwen? En verstaan we dat niet? Of stel je eens voor dat je een mier bent. En een mens gaat boven op jou staan. Jij als mier zou zoiets als een mens niet eens kunnen bedenken. Een mens is zoveel groter dat de wereld waarin een mier leeft. Het is voorbij zijn inbeeldingsvermogen. Het is voor een mier alles overkoepelend. Wat is onze overkoepelende entiteit?

Onbewust en onbekwaam.

Gedragsverandering bouwt zich op in verschillende stappen. Eerst ben je onbewust en onbekwaam. Hierna wordt je bewust en onbekwaam. Vervolgens bewust en bekwaam. Om uiteindelijk over te gaan naar bekwaam en onbewust. Het is de weg die je moet doorlopen. Zodra je iets niets leert ben je daar in eerste instantie druk mee bezig. Het zit helemaal in jou wereld. Daarna wordt het door onze hersenen overgenomen. Autorijden bijvoorbeeld. Toen je voor het eerst les nam moest je overal over nadenken. Over elke handeling. Tegelijk moest je sturen, kijken en schakelen. Tegenwoordig rijd je van A naar B op de automatische piloot. Soms ben je zelfs zover in dromenland dat je de weg niet eens meer herinnerd.

Onervaren is onprettig.

Op het moment dat je iets nieuws leert. Geef dan zeker niet op. En laat de bekwaamheid het langzaam overnemen. Hierna is het geïntegreerd. Dit proces gaat overigens bewust onbewust. Wat weet ik nog niet was je vraag. Maar wat wil je weten is misschien een betere vraag.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *